Woensdag 15 mei 2019 was het eindelijk zo ver. Om het 12,5 jarig jubileum van Effen Anders Bloembinders te vieren hebben wij met 20 klanten 's werelds grootste bloemenveiling in Aalsmeer bezocht.

Bloemenveiling Aalsmeer

Bloemenveiling Aalsmeer 1

Bloemenveiling Aalsmeer extra

Samen op stap

Tijdens de actieperiode zijn er 20 winnaars uitgeloot om "Samen op pad" te gaan. In de hele vroege ochtend werden de eerste klanten en Freddie (om 4.45 uur) in Aalten opgehaald door de bus met Ellie van Mekers Tours. In Dinxperlo stapten de overige winnaars en Christel (de reisleidster van die dag) in. Het voelde als een schoolreis, iedereen had er duidelijk veel zin in.

Op weg naar Bloemveiling Aalsmeer

Bij een prachtige zonsopkomst zijn we naar Aalsmeer gereden en hebben onderweg genoten van het mooie uitzicht, de lekkere koffie en de heerlijke broodjes. Iedereen had ondanks het vroege tijdstip toch gezellige gesprekken. In de buurt van Aalsmeer zijn er wat wetenswaardigheden verteld over de veiling. Wist u bijvoorbeeld dat de hele oppervlakte van de bloemenveiling ca. 1,2 miljoen m2 groot is? Dat is zo groot als 200 voetbalvelden, zo groot als Monaco!  Wij hebben daarvan maar een 'klein' stukje gezien maar toch was iedereen erg onder de indruk.

Royal Flora Holland

Elke werkdag worden er 43 miljoen bloemen en 5 miljoen planten verkocht bij Royal Flora Holland. Ruim 60% van de handel in bloemen en planten op de hele wereld loopt via de Nederlandse veilingen.

Bloemenveiling Aalsmeer entree

Bloemenveiling Aalsmeer 2

Bloemenveiling Aalsmeer 3

Shuttle

Er is in Aalsmeer een speciale Shuttle (bloemenlift) die de bloemen razendsnel naar de verpakkingsruimtes van de klanten brengt. Die klanten zitten aan de overkant van de weg. De veiling is zo groot dat een chauffeur 45 minuten onderweg zou zijn. De Aalsmeer Shuttle doet er maximaal 10 minuten over en is 18 kilometer lang.

Kenniscentrum

In het Kenniscentrum worden bloemen en planten getest op hun houdbaarheid. Zo kunnen kwekers, exporteurs en bloemisten de kwaliteit verbeteren. De bedoeling is om u zo lang mogelijk te laten genieten van bloemen en planten.

De klok

De veilingzaal met de klok is ook een bijzondere gebeurtenis. De inkopers hebben een headset op waarmee ze de veilingmeester kunnen horen. Deze geeft snel informatie over de kweker en zijn product. De prijs loopt van hoog naar laag. De inkoper die als eerste de knop drukt, is de hoogste bieder en koopt het product. Dit is een typisch Nederlandse manier van veilen. Normaal gesproken gaat veilen per opbod; de prijs wordt steeds hoger. Maar het gaat hier om een vers product, dat zo snel mogelijk bij u op tafel moet staan. Zodat u er lang van kunt genieten.

Bloemenveiling Aalsmeer Holland

Bloemenveiling Aalsmeer 4

bloemenveiling aalsmeer 5

Van kweker naar koper

Royal Flora Holland verkoopt de producten per emmer; niet per kar. De verdelers koppelen de kar met bloemen aan hun trekker en scannen de barcode aan de voorkant van de kar. Via de headset krijgen ze informatie over de verkochte partijen. Dat kan bijvoorbeeld zijn: "Ga naar straat 2", ze antwoorden met "Oké" en krijgen de volgende opdracht: "Kar 12", ze antwoorden met "Oké". Dan moet de verdeler een controlegetal noemen zodat het systeem zeker weet dat de verdeler bij de juiste stapelwagen staat. Is dit correct, dan krijgen ze bijvoorbeeld de opdracht "pak 4". Dit betekend: pak 4 emmers voor klant 12 in straat 2. Dit gaat door tot de kar leeg is. In elke 'straat' staat een controleur met een geel jasje. Deze controleert of de verdeler de juiste producten heeft afgezet en scant uiteindelijk de volle kar en brengt deze naar achteren. Hij brengt een nieuwe lege kar mee terug en plaatst deze op de lege plek. De volle karren worden achter in de straat als 1 lange trein met bloemen aan elkaar gekoppeld. Een trekker chauffeur koppelt de karren achter zijn trekker. Hij kijkt op de bon waar hij deze af moet leveren en rijdt naar de verpakkingsruimte van de klant. Hier scant hij de kar voor de laatste keer. Nu is het aan de verpakkingsruimte om de bloemen te verpakken voor transport. Vervolgens gaan de bloemen op transport; 80% in een vrachtwagen en 20% met het vliegtuig. Er zitten slechts 24 uur tussen het afsnijden door de kweker in de kas, en het afleveren binnen Europa! Komt het product uit het buitenland of gaat het transport verder dan Europa? Dan zitten er 48 uur tussen afsnijden en afleveren.

Lijnrijder

Wij kopen onze Effen Anders bloemen o.a. in bij een lijnrijder, De Mooy uit Rijnsburg. Deze koopt ook bloemen op de klok maar dan in Rijnsburg of soms rechtstreeks van de kweker. Ze komen bijna iedere dag bloemen brengen zodat wij telkens van verse bloemen zijn voorzien. Voor een gemiddelde bloemist is het niet lonend om zelf voor de klok te kopen omdat er dan te grote hoeveelheden gekocht moeten worden en er veel tijd kwijt is door de rijafstand.

Zoveel bloemen

Iedereen was zichtbaar onder de indruk van de snelheid en hoeveelheid verdelers en trekkers. Er kwamen diverse vragen die Freddie en Christel konden beantwoorden en we hebben allemaal genoten van het zicht op zo veel mooie bloemen. Veel namen van 'lievelingsbloemen' hebben we voorbij horen komen. "Als we daar toch eens een emmer van mee konden nemen" en "Wat indrukwekkend" zijn maar een paar uitspraken die we gehoord hebben die dag.

Bloemenveiling Aalsmeer Nederland

Bloemenveiling Aalsmeer 6

bloemenveiling Aalsmeer 7

Bijzondere dag

Aan het eind van de rondleiding was er nog de mogelijkheid om een filmpje te maken terwijl men op de trekker stond. Via e-mail kregen ze een leuk filmpje over Royal Flora Holland waarin men dwars door de verdeling rijdt. En bij een foto booth zijn er leuke foto`s gemaakt als blijvende herinnering aan een bijzondere dag.

Lunch

Na de veiling zijn we naar Hotel Mijdrecht gereden om daar een lunch te gebruiken. Goed verzorgd en met een lekker gevulde buik zijn we weer terug gereden naar Aalten. In de bus werd enthousiast over dit reisje nagepraat.

Weer terug naar huis

Bij terugkomst in Aalten stond de fotograaf klaar om een leuke groepsfoto te maken en werden de winnaars ook nog verrast met een mooie roos. Christel kreeg als dank voor het organiseren van deze dag nog een prachtig 'Effen Anders' boeket.

Bloemenveiling Aalsmeer 8

Bloemenveiling Aalsmeer 9

Bloemenveiling Aalsmeer 10

Aalten en Dinxperlo

De foto`s zijn gemaakt bij terugkomst in Aalten daarna ging de rest terug naar Dinxperlo. Al met al een Effen Anders jubileum waar we met veel plezier op terug kijken.

Foto`s

De foto`s tijden ons bezoek aan Bloemenveiling Aalsmeer zijn gemaakt door de winnaars, dank dat we deze mogen laten zien. De foto`s bij terugkomst zijn gemaakt door Joyce Schieven die opnieuw een Natuurlijk Mooie reportage heeft gemaakt zodat we nog lang kunnen nagenieten.

Een dag om nooit te vergeten

Wij willen Ellie van Mekers Tours bedanken voor de veilige rit, Christel voor het organiseren, Joyce en de groepsgenoten voor de mooie foto`s en al onze winnaars bedanken voor hun gezellige aanwezigheid. Ook willen we Daphne, Betty, Gerrie en Jannie bedanken dat ze ervoor hebben gezorgd dat de werkzaamheden in de winkel gewoon doorgingen. Een actiepoeriode en dag om nooit te vergeten, het was een bijzonder jubileum. Wij gaan weer vrolijk Effen Anders verder met ons vak, zo Natuurlijk Mooi! 

Bloemenveiling Aalsmeer 11

Bloemenveiling Aalsmeer 12

Effen Anders Bloembinders Samen op stap

Top