Ook wij laten ons regelmatig inspireren en uitdagen. Om deze reden gaan onze bloembinders naar Studieclub Oost Nederland waar telkens een nieuwe opdracht wacht.

Bloembind(st)ers

Studieclub Oost is een club van verschillende bloembinders uit Oost Gelderland die bij elkaar komen om elkaar te inspireren en met telkens een nieuwe opdracht de uitdaging aangaan om bijzonder en vakkundig bloemwerk te maken.

Effen Anders team

Effen Anders Bloembindsters Christel, Gerrie en Daphne laten zich al enkele jaren inspireren door samen met collega bloembinders deze uitdagingen aan te gaan. Telkens krijgen ze een opdracht met een thema waarmee ze aan de slag gaan. Op afgesproken avonden ontmoeten ze elkaar en beoordelen ze elkaars werk.

Effen Anders Bloembinders studieclub team

Thema`s

Hieronder laten we telkens een thema opdracht zien met foto`s en bloemwerk met tekst en uitleg van onze Effen Anders Bloembinders.

VBW vak event in de Lebuinuskerk, Deventer

Met de studieclub Almelo zijn we gevraagd om in de kerk, de Grote of Lebuinuskerk in Deventer, een werkstuk in Kerstsfeer te maken. Onze groep heeft gekozen voor een kerstbal.

Voor dit VBW (Vereniging Bloemist Winkelier)  Vak-Event hebben Daphne en Christel, lid van Studieclub Almelo een arrangement gemaakt. De opdracht was dus  “Kerstbal” en dit zijn de eindresultaten. De foto`s hieronder zijn van het werkstuk van Daphne.

Effen Anders Bloembindster Daphne

Mijn lieve vriend heeft een mooie standaard gelast, die heb ik goud gespoten. Daaraan heb ik een halve piepschuim bol bevestigd met goud aluminium draad. Aan de binnenkant heb ik kerstlampjes verdeeld en daar overheen gouden en roze kapotte kerstballen gelijmd. De buiten kant en zijkanten zijn met bladgoud bedekt. Dit stuk heeft mijn geduld wel uitgetest. In de kleine cirkel heb ik een (kerst) bal van dennennaalden gemaakt.
Lichtjes aan en genieten maar.

Studieclub Oost Werkstuk Daphne 1

Studieclub Oost Werkstuk Daphne 2

Effen Anders Bloembindster Christel

De kerstbal van Christel is gemaakt met een basis van 4 metalen ringen. Deze zijn als een bol aan elkaar verbonden. De gouden blad vormen zijn op aluminium draad geplakt en aan de ringen bevestigd, zo dat de ronding verder benadrukt wordt.
De bromelia plantjes zijn ook met aluminium draad bevestigd en de orchideeën en chrysanten zijn gelijmd. Verder zitten er nog lichtjes, kerstballen en wat zijde bladvormen in verwerkt. Zie op de foto`s hieronder.

Studieclub Oost Wekstuk Christel 1

Studieclub Oost Werkstuk Christel 2

De studie opdracht Nazomer

Met de Studieclub waren we op 14 september 2022 te gast bij pluktuin de Scholte in Geesteren. In de tuin mochten we vrij de bloemen/materialen knippen die we wilden gebruiken in het frame dat we thuis voorbereid hadden. Het thema was “nazomer”.

Werkstuk Effen Anders Bloembindster Gerrie

Effen Anders Bloembindster Gerrie

Gerrie heeft een frame van kippengaas gemaakt en daar omheen heeft ze aspidistra gevlochten en grassen door gestoken. De bloemen heeft ze uit de tuin geplukt en in verschillende hoogtes verwerkt.

Werkstuk Effen Anders Bloembindster Christel

Effen Anders Bloembindster Christel

Christel heeft een frame gemaakt van 2 grote metalen ringen met daartussen kleine houten ringen en dit met goudkleurige verf bespoten. Het goudkleurige draad staat voor de zonnestralen en de gekozen bloemen voor de zonsondergang. Helemaal blij met een arm vol prachtige bloemen (oa: dahlia, zinnia, celosia, tagetes, rudbeckia, amaranthus en pimpernel) heeft ze er het volgende van gemaakt. Zie foto hierboven.

Werkstuk Effen Anders Bloembinster Daphne

Effen Anders Bloembindster Daphne

Daphne heeft kartonnenrollen in verschillende lengtes gezaagd en beplakt met handgeschept papier met bloemblaadjes. Die heeft ze ook weer aan elkaar geplakt en met goud draad omwikkeld. Ze heeft ook nog enkele bloemetje uit het papier geknipt en op goud draad gezet en die er speels door heen gebonden.

Door de bloemen uit de tuin een natuurlijk boeket er in geschikt. Dahlia, Amaranthus, Zonnebloem, verschillende Grassen, Pimpernel, Zinnia.

Hoog bezoek

Hieronder het bezoek van de studieclub bij Effen Anders Bloembinders in Aalten

Studieclub bij Effen Anders 6

Studieclub bij Effen Anders

Studieclub bij Effen Anders 2

Effen Anders Bloembinders 3

Gastdocent

Deze avond kwamen de bloembind(st)ers bij elkaar bij Effen Anders in Aalten. Er was een gast docent om ons te inspireren op bijzondere wijze. Deze gastdocent, Ben Clevers is schrijver en maker van het boek Leaves. Hierin staan allemaal arrangementen van alleen bladmateriaal.

Opdracht afvalmateriaal

De opdracht voor alle bind(st)ers was deze avond om van afvalmateriaal, liefst karton, maar mag ook plastic of metaal, een wiskundige vorm, met daarop een bladsoort te creëren. Wel zodanig dat de vorm zichtbaar blijft.

Werkstukken

Daarna werden door de bind(st)ers elkaars werkstukken gezamelijk beoordeeld, hierboven zijn enkele voorbeelden van de mede studiegenoten en Ben Clevers te zien. Hieronder de werkstukken van Effen Anders Bloembindsters Gerrie en Christel.

Effen Anders Bloembinders 4

Studieclub bij Effen Anders 5

Effen Anders Bloembindster Gerrie

Mijn stuk voor de studieclub opdracht, van afval, liefst karton een wiskundige vorm te maken met bladmaterialen heb ik gekozen voor een melkpak, dit opgevuld met steekschuim met een metalen voet eronder. Met Hedera (Klimop) heb ik allemaal rolletjes gemaakt en deze op het pak gelijmd zodat het allemaal lijnen worden.

Effen Anders Bloembindster Christel

Mijn uitgangspunt was om met alleen afval materiaal te gaan werken. De ondergrond is van Turf met daar bovenop dik karton. Om in dezelfde kleur te blijven heb ik gekozen voor Beukenblad. Dit dakpansgewijs gestapeld en verlijmd zodat het wel vast blijft zitten. Het geheel weegt niets en de kleuren lopen mooi in elkaar over. Het was een geslaagde avond en ik ben wel weer geïnspireerd door Ben en collega`s. Wie weet volgt er nog een ander arrangement :)

Alice in Wonderland Christel

Alice in Wonderland Daphne

Alice in Wonderland Gerrie

Opdracht Alice in Wonderland

Foto 1 - Effen Anders Bloembindster Christel neemt ons mee in haar Bloemsier- en Kunst sprookje:

Moet toegeven dat ik eerst een paar filmpjes moest kijken om te weten waar het verhaal over gaat. Ben uitgekomen op de ondergrond van Elfenbankjes omdat dit al sprookjesachtig is. Ik heb ze ondersteboven gebruikt want in een sprookje kan alles, is niets gek. De kop en schotels staan in de film op de lange tafel in het bos, vandaar ook het stammetje met mos en de kerstboom vorm. Verder zie je nog schaakstukken, die vormen in de film een leger. De kleur goud vind ik echt bij de Kerst en sprookjesachtige sfeer passen. Zo is deze “Alice in Wonderland kerstboom” ontstaan.

Foto 2 - Alice In Wonderland, dit keer door Effen Anders Bloembindster Daphne:

Als ondergrond voor deze krans, “Kerst” Alice in wonderland, heb ik de grootste maat genomen die er van steekschuim is. Hier omheen zijn een paar bollen wol gewikkeld. (Paar avonden op de bank voor de tv en klaar is Kees :) Daarna heb ik met warme lijm de kerstballen, poedels, paddenstoelen en houten “bos” diertjes erop geplakt. Een paar ballen heb ik bewust met het ophang haakje naar boven geplakt zodat ik het haakje eraf kon halen en daar water in kan gieten voor een bloem, zoals een roos in dit geval. En voor een mooi fris geheel heb ik er kersklimmer en wilde asperge groen gebruikt. De Studieclub blijft me met elke keer “uitdagen”.

Foto 3 - Dit is het bloem-kunstwerk van Effen Anders Bloembinders verwoord door Gerrie

De studieclub opdracht was Alice in Wonderland Kerst. Ik heb gekozen voor de hoed van de Mad Hatter (gekke hoedenmaker). De ondergrond is gemaakt van karton bekleed met stof. Bovenop gedroogde Ambervruchten en een guirlande slinger met Taxus, Goud Asparagus, balletjes, sterren en kleine uurwerken eromheen en afhangend van de hoed. In de sjaal Pauwenveren met een Ilextak.

Herfstbundel Christel

Herfstbundel Gerrie

Herfstbundel Daphne

Opdracht Herfstbundel

Foto 1 - Dit is het bloem-kunstwerk van Effen Anders Bloembindster verwoord door Christel

De basis van deze herfst bundel is gemaakt van gevlochten Hedera ranken. De Montbretia bessen zijn geregen en de Ceropegia tussen de ranken geklemd. Dit alles past binnen de opdracht ontstaanstechniek. De Orchideeën bloemetjes zijn geplakt om de herfstkleur te benadrukken.

Foto 2 - Dit is het bloem-kunstwerk van Effen Anders Bloembindster verwoord door Gerrie

De bundel is gemaakt met alleen buiten materialen, meest uit de tuin. Samen gebundeld in berkenbast, met gedraaide krans om bij elkaar te houden. Dat is nog eens Effen wat Anders!

Foto 3 - Dit is het bloem-kunstwerk van Effen Anders Bloembindster verwoord door Daphne

Hiervoor heb ik door mijn vriend een grote ijzeren ring met daarin een kleine ring op een voet laten lassen. In de grote cirkel heb ik Rozenbottels uit de natuur gedraaid. In de kleine cirkel heb ik Lilly grass vast geknoopt en door elkaar verweven.  

Studiclub 1

Studiclub 2

Studieclub 7

Gastbloembindster Ilona Oostenveld

Afgelopen maand was de hele club bij Effen Anders Bloembinders op bezoek waar gast bloembindster Ilona Oostenveld een inspirerende demonstratie gaf van bijzonder bloemwerk. Ademloos keken de binders hoe hun vakgenoot de mooiste creaties in elkaar bond. 

Natuurlijk Mooie creaties

Hierbij  laten we u foto`s zien van de verschillende werken gemaakt door Ilona Oostenveld en al haar vakgenoten waaronder onze Effen Anders Bloembinders. Het thema was dit keer Steampunk. Namen van collega bloembinders zoals Albertine Venhuis, Birgit Davids, Bert Evers, Hanneke Masselink, Annemieke Muileman, Laura Schilderink en Martijn Lohuis. Geniet mee van hun prachtige werk.

Studiclub 4

Studiclub 5

Studieclub 5

Studieclub 6

The inner Circel

Een mooi voorbeeld van eerder werk tijdens zo`n bijeenkomst van Studieclub Oost gemaakt door Effen Anders Bloembindsters Daphne, Gerrie en Christel is hieronder te zien. De opdracht was `The inner Circel`. Wat zijn ze weer creatief geweest met deze opdracht voor de Studie Club.

Opdrachtuitleg

Ieder gaat aan de slag met een eigen creatief idee. De uitleg hieronder van Daphne, Gerrie en Christel:
Daphne: Allerlei lijnen in ronde cirkel vormen.
Christel: The inner Circle is voor mij meer circle of life. De schijf met zijn jaarringen en de zaden staan voor het begin van alles.
Gerrie: In het hart van de cirkel zijn de belangrijkste mensen, verder naar buiten minder belangrijke, daarom wat minder kleurrijk en ruwer.

Studiclub 9

Studieclub 9

Body Blossom Juwels

Op deze foto`s hieronder `Effen Anders` creaties gebonden door bloembindsters Daphne en Christel. Gemaakt voor de Studieclub met als opdracht "Body Blossom Juwels". Wij vinden het resultaat zo `Natuurlijk Mooi`!

Studieclub 8

Studieclub 11

Hotel de botel van bessen

Kijk nou toch wat bijzonder, hierboven op de foto`s. Onze Effen Anders Bloembindsters Daphne en Christel zijn druk aan het werk geweest met hun creatieve talenten. Van de Studieclub kregen ze dit keer de opdracht "Hotel de botel van bessen". Toevallig hebben ze allebei de vorm rond gebruikt. Daphne heeft met berkenschijfjes een ijzeren frame door haar vriend laten lassen en in een plank geboord. De materialen aangeregen en om de schijven heen gewikkeld. Christel heeft een frame van klimopranken gemaakt en daar de materialen omheen verwerkt. We zijn trots op Daphne en Christel en vinden het resultaat zo 'Natuurlijk Mooi'!

Blij met een ei

Hieronder heel bijzondere werkstukken van Effen Anders Bloembindsters Christel en Daphne voor Studieclub Oost met als thema: `Blij met een ei`! Natuurlijk Mooi om te zien dat telkens een nieuwe opdracht zoveel talent laat zien, ieder op haar eigen Effen Anders manier.

Plastic Fantastic

De laatste en onderste foto`s zijn opnieuw `Effen Anders` werkstukken gemaakt door Christel en Daphne voor de Studieclub. Het Thema was Plasic Fantastic. Op foto 1 staat het werkstuk van Daphne op foto 2 het werkstuk van Christel. Het is leuk om enkele foto`s van al dit werk te kunnen laten zien. Vakgenoten die elkaar inspireren door telkens een nieuwe opdracht aan te gaan, hun creatieve talenten te verwerken en met bloemen en materialen te verwoorden hoe zij tegen de opdracht aankijken. Gezellige momenten en leuke ervaringen die ons doen beseffen dat we het leukste vak van de wereld hebben, toch? 

Studieclub 13

Studieclub 10

Droomvangers

Hieronder nog mooie foto`s van droomvangers gemaakt door Gerrie, Daphne en Christel. Ook in opdracht van de Studie club. Wij dromen ervan dat wensen voor ons allemaal mogen groeien en de bloemen mogen bloeien.

Zomers Zand

Het laatste thema was de opdracht Zomers Zand. Helemaal onderaan zijn de werkstukken van Daphne, Gerrie en Christel te zien. Daphne`s (linker foto) uitleg over haar bloemwerk: Van wikkeldraad heb ik een frame gemaakt die als een soort waterval uit een vrucht komt. Daar doorheen heb ik met dun boulliondraad geweven/gedraaid voor een mooie verdeling. Daaraan zitten o.a. schelpjes, bedeltjes, ijzerencircels met zand, als frisse kleur heb ik er Kangeroepootjes en Hortensia bloemblaadjes tussen geplakt.
Gerrie`s uitleg hierover (middelste foto): Een stuk aangespoeld hout waar zand en schelpen tegenaan gespoeld zijn. Met verschillende grassen die in de duinen groeien.
Uitleg Christel (foto rechts): De schaal heb ik gemaakt van lijmpatronen, schelpenzand en schelpen. Hij is zeer flexibel en met deze materialen benadruk ik het zomers gevoel. In het bloemwerk zit een nieuw Leliesoort, Lilium `Fairy Morning`, Zilvergras en Scabiosa bolletjes. De Scabiosa zit in rietjes verwerkt, ook om het zomerse gevoel te benadrukken. De ondergrond is een glazen schaal van Dutz. Voor mij beeld dit Zomers Zand uit!

Droomvangers

Zomers zand

Top